Жителите на пловдивското село са на път да патентоват продукцията си

На фона на доматените бунтове и протестите на зеленчукопроизводителите, жителите на пловдивското село Куртово Конаре са на път да патентоват своя лютеница като символ на българското производство и така да убият вноса на зеленчуци, които в момента заливат страната ни. 


След като Куртово Конаре се прочу с капията, сега е на път да стане известно и с лютеницата си. Местните жители твърдят, че тук се прави най-хубавата лютеница, която, заради вкусовите си качества, напоследък все по-често се търси из цяла Европа. Приготвянето й отнема поне два дни, защото всичко се прави на ръка, разказва домакинята Мария Донева. По сметките й домашната лютеница излиза два пъти по-скъпо, отколкото тази в магазина.


На пазара в селото производителите на домати твърдят, че половината от лютеницата, която се продава в магазините у нас, се приготвя от китайско доматено пюре.


Благодарение на местното читалище, селото вече се е свързало с международното движение „Slow Food“, което пропагандира бавното и здравословно хранене.


Как ще се казва патентованата куртовска лютеница ще стане ясно наесен, когато в селото за пета поредна година ще се проведе фестивалът на чушката и домата.


Репортер: Благой Бекриев