ГЕРБ не се връща в парламента под натиск от Брюксел, твърди пък евродепутат

След като в дните на обществено недоволство и политическо напрежение Европа ни размаха пръст, въпросът, който се поставя вече неведнъж е трябва ли Брюксел да се меси във вътрешната политика на България. Темата събра в студиото на „Здравей, България” депутата от "Коалиция за България" Деница Златева и евродепутата от ЕНП и ГЕРБ Моника Панайотова.

 

Европейският съюз е заинтересован всички страни-членки да бъдат политически стабилни, да се гарантира нормално функциониране на всички институции, отбеляза представителят на управляващите. „Европа залага на това да има нормални отношения и разговори между политическите партии. Диалог с Европейската комисия винаги е имало - и при управлението на ГЕРБ, и при това на Тройната коалиция”, допълни тя.

 

Според червения депутат Европа може да бъде модератор, но не може да замени институциите и политическите партии. „В тази връзка ръководствата на ГЕРБ, на ДПС, на представените и непредставените в парламента партии имат отговорност да започнат диалог. Приветствам решението на ГЕРБ да се върне в парламента във връзка с предстоящото гласуване на актуализацията на бюджета”, заяви Златева.

 

„В никакъв случай не може да се направи заключението, че се връщаме в парламента под външен натиск”, отбеляза евродепутатът Моника Панайотова.

 

По думите й европейските критики са посланията, които чуваме всеки ден от страна на протестиращите. „Бих очертала пет ключови послания, които се генерираха от страна на посланиците  и от различните представители в Брюксел”, каза представителят на бившата управляваща партия.

 

Първото е, че назначаването на публични личности трябва да става при открити процедури, посочи Панайотова. "Второ – необходим е плурализъм на медиите. На трето място, че гражданското общество заслужава да бъде чуто, на четвърто място - проявата на екстремизъм, нетърпимост и ксенофобия, която се проявяваше от страна на парламентарната група на ‘Атака’. Европа не е безразлична и към това, което се случва в българската икономика", каза още Панайотова.

 

Целия разговор можете да проследите във видеото.