Отсечката свързва Долна Диканя с пътен възел „Дупница – Север”

Нов участък от лот 1 на автомагистрала „Струма” беше открит днес. В експлоатация влиза отсечката от Долна Диканя до пътен възел „Дупница – Север”. Символично по новото пътно платно преминаха няколко автомобила, имаше и водосвет.

 

Новооткритият участък ще бъде достъпен за всички автомобили в 13 часа.

 

„Това е много важен ден, не само за строителите, за транзитно преминаващите, но и за живеещите в общините, през които минава този път”, заяви регионалният министър Десислава Терзиева, цитирана от „Фокус”

 

На официалната церемония по откриването присъстваха кметовете на Дупница, Радомир, областният управител на Кюстендил, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, заместник-министърът на транспорта Петър Киров.

 

Първата копка на обекта беше направена през април миналата година. На него има 18 големи съоръжения - четири моста, седем подлеза, шест надлеза и един виадукт. Участъкът е 14 километра и струва над 70 млн. лева, част от които идват по Оперативна програма „Транспорт”.

 

Останалите близо три километра от отсечката до Дупница ще бъдат пуснати в експлоатация до края на август. Движението по готовия участък се пуска предсрочно, за да се улесни трафикът в посока Кулата. Общата дължина на магистралата - от Даскалово до гръцката граница ще бъде 150 км.