28% от гражданите на страните-членки на ЕС смятат, че гласът им не се чува

2/3 от жителите на страните-членки на Европейския съюз са „за“ съществуването на блока, но едва 1/3 от хората знаят какво е да си европеец. 28% от гражданите пък смятали, че гласът им не се чува. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг на дискусия с граждани за бъдещето на Европа, която се проведе в София във вторник.

 

Не може да създаваш нещо, без да знаеш откъде тръгваш и накъде отиваш. Това искаме да направим през 2013 г. - годината на гражданите. Искахме да подходим по много по-различен начин от политиците”, каза още Рединг.


Тя подчерта, че от началото на годината ЕК е успяла да организира диалог между гражданите и властимащите в редица държави, сред които Гърция, Португалия, Ирландия.


Това, което чух там, е силната воля на хората да се включат в изграждането на Европа, която ги възприема като част от себе си. За лидер като мен това е много полезно. Започнах да пиша законопроекти, за да отговоря на желанията на хората. Кажете ми какво чувствате, аз ще ви изслушам. Това, което правим днес, е за вас, защото вие поемате от утре“, добави Рединг.

 

Междувременно онлайн петиция до комисар Вивиан Рединг събра вече над 7 500  подписа. Искането е Европейската комисия да вложи всички свои инструменти за осигуряването на демократичен изход от политическата криза в България.