Според нея се поставя под въпрос легитимността на кабинета

„Управляващите показват абсолютна глухота. Във властта има хора, за които обществото не е гласувало. Липсва диалог между правителството и хората, като те не виждат шанс дори да бъдат чути”. Това заяви в „Здравей, България” евродепутатът от „Синята коалиция” и основател на „Синьо единство” Надежда Нейнски.

 

В студиото на Нова тя коментира надеждите за възможен изход от политическата криза в страната, позицията на десницата и липсата на легитимност във властта в момента.

 

Според Нейнски се поставя под въпрос легитимността на правителството и доверието в партиите.

 

„В момента единствените легитимни институции са прокуратурата и президентът”, споделя бившият външен министър.

 

Тя заяви, че хората на улицата имат ясна представа срещу какво се борят. Протестите са срещу цялата политическа система, а липсата на легитимност на институциите и на партиите води до търсенето на други решения.

 

Най-важното решение, което трябва да бъде взето в момента, е промяна в Изборния кодекс от страна на управляващите, което за тях би било политическо самоубийство, отбеляза още Нейнски.

 

Тя коментира позицията на „Синьо единство”, като предложи започването на публичен дебат по конкретните теми като възможно решение. Избистрянето на образа на политическия блок е възможност той да заеме адекватна политическа позиция, в която хората да припознаят някаква алтернатива, допълни евродепутатът.

 

„С годините и ние загубихме част от своята легитимност. Трябва да проверим нашето доверие и способността да извършим промяна сред самите хора”, обобщи Нейнски.