Премиерът призова гражданите за мирни протести, без насилие

Премиерът Пламен Орешарски излезе със специално изявление след сблъсъците между полиция и протестиращи пред парламента в нощта във вторник срещу сряда.

 

Протестиращи в името на демократичните ценности да не допускат повече провокации и да поставят ясна разграничителна линия между свободата и правото да изразяват позициите си и опитите за погазване на правовия ред”, с тези думи премиерът Пламен Орешарски се обърна към недоволните хора.  

 

„Правителството има ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на хората, на бизнес средата и демократизирането на управлението, срещу което нямаше антитези. Необходим е консенсус за намиране на изход от кризата, за възстановяване на държавността, справедливостта и развитието на България. Решени сме да търсим обществено съгласие и диалог за постигането на тези цели”, добави още Орешарски.

 

По думите му демокрацията е несъвместима с насилственото налагане на чиято и да било воля над волята на другите.

 

„Случилото се във вторник през нощта потвърди един тревожен симптом, проявил се още в нощта след изборите на 12 май. Подмяната на мирните протести на гражданите с откровени прояви на вандализъм, улични барикади, физически сблъсъци и провокации към органите на реда, са едно от най-неприятните проявления на ценностната криза, в която се намира обществото”, заяви още Орешарски.  

 

Според премиера е изключително важно всички обществени групи да проявят воля за диалог в името на запазването на авторитета на европейска България и сигурността на всички граждани.

 

Той апелира към МВР, изпълнителната власт, прокуратурата и Столична община да предприемат всички законови действия и мерки, да защитят закона с цел нормално функциониране на държавата.