Инцидентът в "Ораново" отново повдигна въпроса за избора между опасния труд и безопасния глад

Продължава издирването на двамата миньори в рудника в Симитли. Иван Лазаров и Николай Михайлов вече десети ден са в неизвестност.


От вчера спасителните екипи работят по алтернативен план за действие. Изгражда се 33-метрова обходна галерия, чрез която да се достигне до крайната точка. Инцидентът отново повдигна въпроса за избора между опасния труд и безопасния глад.


Заради липсата на алтернатива, десетките тежки инциденти в мината не отказват хората да търсят препитание именно в нея. Необходимо зло ли е работата под земята, провериха кореспондентите ни

 

Село Брежани се намира на няколко километра от рудника в Симитли. Само до преди няколко години селцето е било извор на живот и работа. Затворената вече мина „Пирин” е давала хляб на стотици семейства, разказват местните.


За по-малко от 10 години, хилядите живеещи и работещи тук, вече са стотици. Имало е дори кино, чиято сграда на днес пустее. Пустеят и така наречените миньорски блокове. Работа няма. Пенсионираният миньор Стефан Димов разказва, че в близкото минало в селото е имало дори училище.


От другата страна на монетата, обаче има друга истина. Тежките условия на труд под земята също имат своя принос за обезлюдяването на селото.  


Дълги години Иван Ставрев е работил като минен спасител. Приятел е на загиналия на 16 юли Асен. Готов е да се включи в провежданата в момента спасителната акция. Обяснява си трагичния инцидента с груба човешка грешка.


„Трябваше още, хайде да не е първият, вторият ден като се видя каква е ситуацията да се започне тая паралелна изработка. Снощи чух ,че са решили да го правят това нещо, но те трябваше това да го правят втория ден и досега трябваше да бяха напреднали поне с повече от половината, защото тази изработка не трябва да е голяма”, обяснява Иван Ставрев.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Николова