По-рано недоволните от управлението блокираха "Дондуков"

Хиляди протестиращи отново се събраха пред парламента, след като преди това блокираха столичния бул. „Дондуков” в близост до сградата на бившия партиен дом, където се помещава част от администрацията на Народното събрание.

 

По-рано участниците в днешната антиправителствена демонстрация се струпаха пред служебния изход, откъдето се очакваше да излязат депутатите, дошли за заседанията на парламентарните комисии. Днес те бяха изнесени в административната сграда.

 

Първоначално в протеста участваха няколко десетки недоволни от управлението на страната. Акцията протече спокойно в присъствието на полицаи и служители от жандармерията, облечени отново с жилетките с надпис „Антиконфликт”.

 

Протестиращите посрещаха с освиркване автомобилите на депутатите, които успяха да излязат от гаража на бившия партиен дом. Някои народни представители предпочетоха други изходи на сградата.

 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова също предпочете да излезе от друг изход и се запъти пеша към хотел „Шератон” и вероятно към централата на БСП на „Позитано” 20. По пътя бе освиркана от демонстрантите. На ъгъла на улиците "Съборна" и "Леге" протестиращи спряха Манолова и я посрещнаха с въпроси за актуализацията на бюджета и викове „Оставка”. След неуспешен опит да вземе такси, депутатът повика служебния си автомобил, който я откара.

 

Постепенно броят на протестиращите се увеличи и те се запътиха към Народното събрание. Около 3 500 души се събраха пред парламента към 20 часа. Обстановката тази вечер е спокойна и до момента няма данни за инциденти. Въпреки това полицейското присъствие в района около законодателния орган е засилено. Част от хората преминаха и покрай Министерството на вътрешните работи.

 

Освирквания за народните представители имаше и тази сутрин, когато малкото протестиращи, които дойдоха да пият кафе пред парламента блокираха за около час бул. "Цар Освободител" пред сградата на Народното събрание, което работеше в пълен състав заради актуализацията на бюджета.