Ивайло Захариев и Владо Янчев за размирните събития от вторник вечер

„Случилото се във вторник вечер бе провокация от страна на управляващите”, казаха в студиото на „Здравей, България” актьорът Ивайло Захариев и главният редактор Владо Янчев

 

Двамата коментираха събитията от нощта на 40-ия ден на протестите, като определиха действията на полицията като опит за отклоняване на вниманието от проблемите в парламента към протестиращите. 

 

В моменти на ескалирало напрежение като този мнозинството е по-силно от всеки един провокатор. Не е подготвян погром над парламента”, заяви Владо Янчев в отговор на въпрос дали протестиращите са били подтикнати към агресивни действия. 

 

Провокацията започна, когато се опитаха да изкарат автобуса през тълпата от хора”, обясни Захариев, определяйки акцията и решението на полицията като „нелепи”. Актьорът разказа и zа случая,в който спасил младеж от полицейските нападения. 

 

Въпреки преживяното Янчев подкрепи действията на полицията. „Полицията направи всичко, което ѝ е по силите и възможностите сблъсъците да бъдат възможно най-меки в такава ескалирала ситуация, която стана заради глупостта на някой политик. Най-ужасният сценарий е да се нагнети напрежението между протестиращите и полицията и да се разруши съществуващото доверие между тях”, допълни той. 

 

Още от разговора с двамата и какво е да си от другата страна на барикадата - гледайте тук.