Изграждането ще започне през следващата година, като ще има 19 станции

В сградата на Столична община бяха представени резултатите от изпълнението на проекта за подготовката на третия лъч на столичното метро. Трасето ще тръгва от колелото на трамвая на бул. "Ботевградско шосе". 

 

Ако няма проблеми с финансирането, изграждането на третия лъч на метрото ще започне през следващата година. Дължината на линията е около 16 километра. От трамвайното колело на булевард "Ботевградско шосе" до жп спирката в квартал "Горна Баня" са предвидени общо 19 станции

 

По план новият лъч ще пресича съществуващото трасе в района на Орлов мост и Националния дворец на културата. Метрото ще има връзка с жп линията София - Перник.

 

В момента около 60 хиляди души всеки ден разчитат на подземната железница. Прогнозите са пускането на третия лъч да увеличи техния брой с още около 160 000. Работата на двете изградени линии осезаемо е облекчила трафика в София. Третата част от железницата се очаква да намали колите по улиците поне с още една трета.

 

Стойността на мащабното строителство е над 700 милиона евро. Третият лъч на метрото трябва да бъде открит през 2018 година.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.