Целта на управляващите в момента е да оцелеят, твърди социологът Румяна Бъчварова

50 дни протести са дълъг период, в който на сегашното управление се казва, че то не е желано. Обществената подкрепа за това искане е много по-голяма от броя на протестиращите. Това са над 50% от хората. Това е правителство с изключително нисък рейтинг на доверие. То е нестабилно, а това не е добре за държавата”, коментира социологът Румяна Бъчварова в „Здравей, България”.

 

Диалог между управляващите и протестиращите вече не е изход. Според нея диалогът трябва да бъде в парламента, а не зад кулисите. Трябва да се чуват тези политически тези, а не лични нападки, твърди тя. 

 

 

Управляващите се опитват да размахват плашила с коментарите за възможна рецесия и социална криза. С тях целят да докажат, че те са най-доброто решение в момента”, допълни тя.

 

Целта на правителството в момента е да издържи на протестите. То ще направи всичко възможно да си гарантира политическо спокойствие и да докаже, че има различен тип политика.

 

Бъчварова допълни, че ако се следва логиката на демократичните правила, би трябвало да има реакция от страна на управляващите. За съжаление властта в момента е в ръцете на хора, които не искат да се съобразяват с тях


Според социолога числата на социолозите са част от арсенала на политическата битка, но разминаванията в прогнозите са фрапиращи. Неточностите при някои агенции са по-скоро правило, а при други – изключение. 


Цялото интервю с Румяна Бъчварова вижте във видеото.