Българският Лувър ще е готов най-рано другата есен, обяви министърът на културата

Въпросът с вакъфските имоти е уреден като проблем между Царство България и Османската империя от 1909 г., с което нещата са приключени. Сгради и имоти, които са били неизползваеми остават във владение на българската държава, коментира в „Здравей, България” министърът на културата Петър Стоянович. Думите му бяха по повод изказването на турския вицепремиер Бекир Боздаг по време на визитата му у нас, че архитектурните паметници от османски времена в България са окаяно състояние, а Анкара ще поиска от София да получи възможност да се погрижи за тях.

 

В Пловдив Боздаг се срещна на вечеря с президента Росен Плевнелиев, на която не бяха допуснати представители на българските медии. Министър Стоянович отбеляза, че посещението на турския вицепремиер е било от частен характер и че никой не е получил яснота в България какво е говорено на срещата с държавния глава.

 

„Колкото до реставрацията на определени паметници на ислямската архитектура, ние като държава имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО, сме отворени за това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство, уточни министърът на културата. „Искам да гледам прагматично, прозрачно и ясно. Започнем ли да гледаме историята назад, а не напред рано или късно ще се препънем”, подчерта той.

 

В ефира на Нова ТВ Петър Стоянович коментира и напредъка към завършване на националния музеен комплекс, добил известност като „Българският Лувър”. От думите му стана ясно, че есента на следващата година е „първият пожелателен срок, който е възможен”. Причините за това са няколко според Стоянович:

 

„Първо южното крило на Лувъра не е завършено, от друга страна няма експозиционен план, няма яснота как и къде той ще бъде обзаведен. Фундаментален проблем е влагата в помещенията”, каза наследникът на Вежди Рашидов. По негово мнение проектът със сигурност е повече грандомански, отколкото грандиозен, но щом веднъж е започнат, ще бъде завършен, защото в него са инвестирани много средства и време.  

 

Целия разговор с министър Стоянович можете да проследите във видеото.