Шофьорите носят по-евтини медикаменти от Румъния на пациенти в града

Таксита в Русе се превърнаха в мобилни аптеки. Масово русенци поръчват лекарствата си на таксиметрови шофьори, които пътуват до Румъния. Някои от медикаментите нямат аналог у нас, а други просто са в пъти по-евтини там.


Всеки ден таксиметровите шофьори возят пътници до летището в румънската столица Букурещ. Така, без да искат, влизат в ролята на аптекари, за да доставят лекарства на русенци. 

 

Това са предимно лекарства, които не могат да бъдат намерени в нашите аптеки. Лекарите ги предписват със съвет към болните, че могат да ги намерят в Румъния”, казва Даниев Донев, управител на таксиметрова фирма в Русе. 


Средно в месеца между 6 и 12 човека си поръчват. Оставят си при нас рецепти със съответните румънски леи и казват колко опаковки са им необходими. Ако ги има в аптеките, ние им ги доставяме безплатно”, продължи той. 

 

По думи на шофьори в северната ни съседка например лекарство за подагра е четири пъти по-евтино. Доставката често включва хапчета за задържане на плода при проблемна бременност, онкозаболявания, хронични болести на сърцето и високо кръвно.

 

Търговци в Румъния коментират, че по-ниските цени на голяма част от лекарствата са възможни заради по-ниския ДДС на медикаментите там

 

Репортер: Олга Василева