Засега в Брацигово водата спира за 5 часа през деня, а в някои от селата няма по 8 часа

Невиждано досега засушаване вече остави без питейна вода жителите на град Брацигово и близките до него пет села - Бяга, Исперихово, Козарско, Жребичко и Равногор. В района е въведен воден режим, като в някои от селищата чешмите остават сухи по цели нощи. 


Никога досега в Брацигово не е имало режим на водата. Кризисната ситуация в августовските жеги изправи пред истинско изпитание семействата с малки деца.


Единственото спасение за домакинствата е презапасяване в кофи и легени и купуване на минерална вода, което натоварва семейния бюджет.


Заради рисковете от епидемия, хигиенната инспекция е проверила двете детски градини. В тях има общо 50 деца. От обед за по няколко часа те също остават без вода.
 

Засега в града водата спира за 5 часа през деня, а в някои от селата няма по 8 часа. Водоемите са празни и режимът може да стане още по-драстичен, опасяват се от местното ВиК.


„Имаме водоизточници, от които идва вода по 30 литра в секунда, а в момента идват по 10 литра в секунда, което е недостатъчно, обясни управителят на ВиК-Брацигово Атанас Недялков. Той допълни и че в момента консумацията на водата е увеличена, тъй като вместо да я използват за питейно-битови нужди, хората използвали водата, за да поливат градините си. 


От месец и половина в Брацигово и съседните села не е валяло. За това хората тук сега се молят за дъжд, защото това ще е единственото им спасение от водния режим.


Повече гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев