Птиците мистериозно паднали на земята

Близо 20 болни кондора бяха спасени от граждани и полицията в Чилийските Анди, след като птиците мистериозно паднали на земята. Според очевидци кондорите летели ниско и започнали да се блъскат в скалите. 


Местните хора реагирали веднага и се втурнали да спасяват типичните за Андите кондори. Ветеринарните лекари смятат, че странното им поведение се дължи на някакъв вид отравяне


„Кондорите проявяват признаци на отравяне. Лекуваме ги и се надяваме, че ще могат да се завърнат в естествената им среда. В действителност обаче има още много кондори, които може би са заразени в планинските райони. Селскостопанските служби заедно с парковите охранители и пожарникарите започнаха да ги издирват. Намерени са два мъртви кондора и две лисици. Говорим за много сериозна ситуация”, обясни директор на зоопарк.


Кондорите са застрашен вид и затова експерти по дивата природа призовават властите в Чили да разследват причините за отравянето им. Гигантските птици с размах на крилете от над три метра, са вече изчезнали във Венецуела, а популацията им в Колумбия и Еквадор е силно застрашена.