Според тях ситуацията около бюджета е преекспонирана

Редно е от чисто етична гледна точка президентът да присъства на днешното заседание. Тъй като той сложи на масата аргументите си, трябва и да чуе контрааргументите”, каза в студиото на "Здравей, България" икономистът професор Кръстьо Петков.  „Президентът не е последна инстанция, той има право само на отлагателно вето”, допълни той.

 

Според социолога Иво Христов пък ситуацията е преекспонирана и реалните проблеми на обществото са различни.

 

Няма зряла демокрация, в която олигархията не е взела контролните позиции във властта”, каза професор Петков по повод връзките между политиката и най-богатите хора в държавата. „В България не просто има олигархия. Тя е яхнала властта. Разменени са местата, законно избрани политици са подчинени не на техните избиратели, а на определени олигархични кръгове”, завърши специалистът.

 

Икономистът Красен Станчев смята, че няма режисьор на протестите.В 23-тата година от българската демокрация икономиката повече прилича като структура на икономика от третия свят. Има много сериозно разминаване в социалния профил на държавата и процеса на преразпределение”, според Христов.

 

Икономистът Красен Станчев пък смята, че няма режисьор на протестите. Според него протестиращите са там по свое собствено желание.

 

Целият дебат в студиото вижте във видеоматериалите.