Светецът е смятан за покровител на българския народ

Православната църква празнува Успение на Свети Иван Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ. Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца. По традиция в Рилския манастир се отслужва литургия в памет на Св. Иван (Йоан) Рилски, който е и основател на църковната обител.  

 

„Появата на такива личности, като преподобни Йоан Рилски, е явяване на Божествената светлина в падналия и обзет от греховен мрак свят. Оставил суетата на света, презрял всичко земно и бързопреходно, изпълнен със свят копнеж по Бога, жаден за чист и възвишен живот, Свети Йоан още от ранна възраст насочил своите стъпки към пустинята и духовния подвиг”, казва пред миряните патриарх Неофит в слово по време на литургията в храма на Рилския манастир.

 

„Примерът на Св. Йоан Рилски не ни призовава да го следваме в „пустини и планини, по пещери и земни пропасти”, но ни приканва да пазим душите си от греха, да изпълняваме светите заповеди Христови, да се храним с благодатните Тайнства на Майката-Църква, да възпламеняваме в себе си любов към Бога и ближните… Нека измолим неговата благодатна помощ не само да не ни изоставя в дни на беди и изпитания, но и да ни подкрепя в усилията ни да вървим по пътя на спасението”, призовава българският патриарх.

 

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър, когато християнството добива широко разпространение в пределите на България. Постъпил в манастир още като юноша, с след като приел монашеството, напуснал манастира и обикалял страната. По-късно се установил в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.