25 хил. души са пряко заети в отрасъла, който дава 4% от БВП

Деня на миньора ще отбележат днес представители на минните компании, научната общност и синдикатите от цялата страна, които се събират в София за национално честване под патронажа на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 

18 август, денят на Успението на Свети Иван Рилски, е определен за професионален празник на работещите в мините преди 110 години. Това става с указ на цар Фердинанд и по предложение на работници от Перник, се посочва в съобщение на Българската минно-геоложка камара.

 

Празникът е възстановен през 1996 година, а националното му честване по традиция се организира съвместно от камарата, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и миньорските профсъюзи към КНСБ и КТ "Подкрепа".

 

Денят на миньора ще започне с молебен за здраве в катедралния храм "Света Неделя". Предвидено е празникът да продължи с тържествено събрание, на което ще се направи обзор на развитието на индустрията през 2012 г. В отрасъла, който създава 4% от българския БВП, са заети пряко 25 хил. души, а свързаните с него работни места са общо 120 хил.