Хората в президентството са действали по книга, убеден е президентът

Според държавния глава протоколът на президентството е преценил, че на мюсюлманската вечеря в Пловдив, на която бе поканен от Главното мюфтийство, не трябва да има медийно присъствие.

 

„По време на традиционния ифтар имаше много делегации”, отбеляза президентът Росен Плевнелиев. „Протоколът на президента е преценил, че не трябва да има присъствие на медии, извън списъка на делегациите”, каза Росен Плевнелиев в интервю за Българското национално радио.

 

Според изтекла информация от срещата с мюсюлманската общност, на която присъстваше и турският вицепремиер Бекир Боздаг, турската страна е повдигнала въпроса за лошото състояние на някои образци на османската архитектура в България. Представителите на Анкара са изразили желание Турция да се погрижи за реставрацията им. Според турските медии Боздаг се почувствал натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници, особено като видял в Пловдив историческа джамия, превърната в ресторант и традиционна обществена баня, приютила музей на модерното изкуство.

 

Това е нормална практика, винаги се действа по този начин”, коментира действията на протокола си Плевнелиев. „По света, когато съм ходил на вечери се е знаело много ясно кои са членовете на делегациите и каква е ролята на медиите, които не са част от официалните делегации. Хората в президентството са реагирали по книга, по закон, по протокол… Шефът на протокола на президентската институция е преценил така… това е неговото решение,” заяви държавният глава.