162 са били трудовите злополуки в бранша през 2012 година

С 20 на сто ще бъдат съкратени работните места в мините в Югозападна България - Станянци, Бели брег, Чукурово, Перник, Бобов дол и ТЕЦ "Бобов дол". За това алармира Валентин Топалов, председател на синдикалната организация към КТ "Подкрепа" в Деня на миньора.


„В стачна готовност сме. Назрява такава обстановка в целия бранш, особено от есента”, добави Топалов. Общо заетите в тези рудници са около 6 000 човека.


От Българската минно-геоложка камара пък настояват да се приеме Стратегия за минния сектор от новото правителство. Оттам твърдят, че подобен документ вече е одобрен от неправителствените организации, бизнеса и синдикатите и ще даде визия на инвеститорите за следващите 20 години.


Според данни на камарата общият добив на полезни изкопаеми в България се е понижил с 6,28 млн. тона през 2012 г., което е спад от 7 на сто спрямо предходната година.


Председателят на Българската минно-геоложка камара инж. Лъчезар Цоцорков заяви, че в последните години е намалял травматизмът в сектора. Това според него пък се дължало на инвестициите в подотрасъл „метални руди”.


„Над 80 % от инвестициите в отрасъла се правят именно при производството на метални руди. Най-малко са инвестициите в модернизации, екология и безопасност на труда във въглищния отрасъл”, добави още Цоцорков.


Трудовите злополуки в бранша за 2012 г. са 162, от които с фатален край са четири. За последните години средногодишно загиналите в сектора в резултат на трудова злополука са петима души, отичат още от минно-геоложката камара.