Пламъците са с височина няколко метра

Голям пожар избухна в горите край селата Локорско и Войнеговци. Пламъци с височина няколко метра се издигат над района. Огънят е буквално на метри от къщите. Пожарът е избухнал около 12:00 часа и се разраства много бързо заради вятъра. 

 

"Повече от 10 противопожарни екипа са изпратени на мястото. Пожарът е сериозен", каза за Нова телевизия гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Към мястото на пожара ще бъдат изпратени хеликоптери на ВВС. Първият е тръгнал от Пловдив и ще зареди с вода на Чепинци. Освен това на място има три водоноски, булдозер и много доброволци. Няма засегнати къщи, защото е направена линия между първите постройки и пожара. Спасен е човек, който в началото на пожара е бил в гората.

 

Общо 220 души огнеборци, военнослужещи и служители на горското стопанство са съсредоточени в района на пожара, възникнал в района на софийското с.Локорско, съобщават от пресцентъра на МВР. Продължава прокопаването на просека и оросяването с водоноски по периферията на пожара. Към 16.00 часа 14 специализирани единици противопожарна и помощна техника са включени в усилията за ограничаване на разрастването на огъня.

 

Вече е спряно движението на огъня към Локорско и първите къщи на пътя на стихията. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която беше на мястото на инцидента, не се налага евакуация на живеещите в района.

 

Междувременно червен и оранжев код за опасност от пожари бе обявен заради огнищата в различни части на страната. От пожарната предупреждават, че в момента има риск от възникване на силни и трудни за овладяване огнени стихии в гористите местности.

 

През изминалото денонощие огнеборците гасиха пламъци във Варненско, Харманли, Стара Загора, където изгоряха стотици декари гори и терени със смесена растителност. До момента няма данни за пострадали хора и пряко застрашени населени места.  

 

От пожарната предупреждават, че има риск от нови огнени стихии. През последното денонощие огнеборците гасиха пламъци край Варна, Харманли, Кюстендил, Пловдив, Ямбол и Стара Загора.


Огънят край Варна вече е овладян. При Стара Загора се запалиха нови над  200 декара близо до Змейово. Екипи на пожарната и военните успяха да потушат огъня за няколко часа. Малко по-късно огънят край Остра могила отново избухна. Там и в момента горят треви, храсти и широколистни гори.

 

Общо осем пожарни се борят със стихията в Старозагорско. Все още не ясно колко декара са засегнати. По думите на областния управител площта, на която се разпространява пожара е много голяма.