Министър Кристиан Вигенин ще направи официално изявление до дни

България осъжда насилието, като средство за търсене на изход от кризата. Това е позицията на българското правителство за събитията в Сирия. Външният министър Кристиан Вигенин не пожела да коментира ситуацията пред камерите, но от дипломатическото ведомство предоставиха писмено изявление. Очаква се утре той да коментира напрегнатата ситуация в изтока.

 

От оскъдната информация стана ясно, че през следващите дни ще бъде свикан съвета по сигурността към премиера.

 

Няма да останете в неведение, видели сте изявлението, утре ще го разширим”, каза Вигенин.

 

От писменото изявление става ясно единствено, че България продължава да осъжда насилието в Сирия и че трябва да се търси по-дипломатично решение, на вътрешно ниво.

 

Неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации”, се казва в изявлението.

 

Според Вигенин, упоритото нежелание на режима да търси политически изход от кризата води до постоянна ескалация на насилието и може да има непредвидими последствия за стабилността и сигурността на целия близкоизточен регион в дългосрочен план.

 

Решително осъждаме този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание. Ще следим внимателно събитията и сме готови да допринасяме според възможностите си за намиране на изход от кризата”, се заявява в съобщението на Външно министерство.

 

Все още не е ясно какви са възможностите за България и дали ще бъде оказана логистична подкрепа на партньорите ѝ. През 2003-та страната ни се включи в операцията срещу Ирак, като предостави летище "Сарафово" на американските части, за да зареждат изтребители. Като член на НАТО, всички бази, въоръжение и техника на България могат да бъдат използвани с решение на пакта. Освен това имаме и десет-годишен договор със Съединените щати за двустранно използване на полигон "Ново село", авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер". По думите на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов в щаба засега не е постъпвало запитване за използване на българско военно съоръжение при евентуален удар срещу Сирия.