Ще се обсъждат промени в Закона за конкуренцията, но без тази идея, увери социалистът

Забрана може да затвори хипермаркетите в събота и неделя. Автор на идеята, стана ясно от вчерашните публикации по темата, е Спас Панчев, зам.-председател на парламентарната група на "Коалиция за България", който гостува в „Здравей, България”, заедно с икономиста Владимир Каролев. „Среща на глупостта с популизма”, е само една от квалификациите на предложението, които никнат из социалните мрежи. „Да затворят магистралите през почивните дни, за да излезе на печалба БДЖ”, съветва друга реакция.

 

„Искам да успокоя зрителите, че това не бе идея, която да получи законодателно покритие. В 18 държави в Евросъюза търговските вериги работят и в почивните дни, в останалите имат различно работно време в събота и неделя”, обясни депутатът и посочи, че всъщност медиите са извели на преден план това, че социалистите искат да затварят хипермаркетите през уикенда.

 

„Нашата основна цел с колегата Захари Георгиев, е да предложим промяна в Закона за конкуренцията с идеята да защитим българските производители и доставчици в търговските вериги”, уточни Спас Панчев. Той отбеляза, че супермаркетите у нас работят главно в центровете на големите градове. „По този начин те в голяма степен задушиха дейността на малките квартални магазини, много от тях фалираха. Практиката в Европа и света е големите магазини да се строят в околностите на големите градове”.

 

„Нашата идея е да подготвим един проект за промяна в Закона за конкуренцията, който да регламентира отношенията между българските производители, доставчици и големи търговски вериги. Това, което коментират социалните мрежи, беше използвано като заглавие. В никакъв случай не считаме, че трябва в събота и неделя да бъдат затваряни търговските вериги, защото те са едно огромно облекчение и възможност за българските граждани да пазаруват през почивните дни”, каза народният представител, отхвърляйки твърдението, че е имало такава идея. От думите му стана ясно, че през октомври ще бъде обсъждан новият законопроект, но въпросът за работното време на големите търговски вериги няма да влезе в него.   

 

„Вярно е, че има държави, в които не се работи през уикендите, но не трябва да взимаме лошите практики. Всяко ограничение на един производител много често води и до проблеми за потребителите, защото се ограничава изборът им”, коментира икономистът Владимир Каролев и определи като „не много умно” предложението на г-н Панчев, както е било експонирано в медиите. „В по-малките магазини традиционно се предлагат по-малко стоки и на по-високи цени. Хората ходят там, когато искат по-лично отношение от продавачите и пазаруват по-малка кошница.

 

Каролев призна, че има какво да се свърши по отношение на регулацията на този и други бизнеси, но мнението му е, че потребителят е този, който движи бизнеса и не трябва да се прави нищо в негова вреда.

 

Очаквам да започнете дискусия на тема как да защитим българския производител”, обърна се експертът към представителя на управляващото мнозинство, „защото, ако ще защитим българския производител от нелоялна конкуренция, аз съм ‘за’ това, но ако ще го защитим само за това, че трябва да съществува даден производител – не съм ‘за’.”

 

Повече по темата ще научите от разговора във видеото.