Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров

До дни броят на бежанците у нас ще достигне пет хиляди – максимумът, с който страната ни може да се справи сама. Това съобщи пред БНР главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

 

По думите му затварянето на границата с Турция като предпазна мярка от вълната сирийски бежанци би струвала още около 10 – 11 милиона лева месечно. „Към момента това няма как да стане”, каза той и добави, че имаме около 274-километрова граница, от която 58 километра изградено интегрирано наблюдение.

 

„30% от лицата, които влизат обикновено са лица, които са придружени от своите майки, тоест, на практика ние имаме над 50% жени и деца и дори да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как реагираме? Имайте предвид, че към нас ще се насочат всички европейски партньори и ще засилят вниманието си вследствие на тези действия”, каза комисар Лазаров.

 

Той очаква и увеличение на притока бежанци заради затварянето на гръцко-турската граница.

 

Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово. „При извършването на такъв терористичен акт един от основните критерии, когато се прави анализ на риска всъщност са последствията от акта и самото му наличие. Така че от извършването на този акт ние имаме изменена среда за сигурност”, каза той.