Те са категорични, че секторът е в невиждан упадък и загива

Във Варна пчелари излязоха на мълчалив протест пред сградата на Областната управа. Те искат справедливо разпределение на субсидиите за сектора и криминализиране на кражбите на пчелни семейства. Протестиращите се заканват да оставят кошерите си без грижи, ако държавата не направи промените, които искат.


Пчеларите са категорични, че секторът е в невиждан упадък и загива, смъртността сред пчелните семейства расте, а европейските пари се разпределят хаотично.


Съгласни са да бъдат регистрирани като земеделски производители, но в тази ситуация според тях данъците допълнително убиват пчеларството.


„Когато с нищо не ни подпомагат, ние плащаме данък върху продукцията си, лишени сме от лекарства”, обяснява Янко Янков, председател на Областната пчеларска организация.


Областният управител Иван Великов излезе при протестиращите, за да чуе исканията им. Обеща да ги предаде в земеделското министерство, а пчеларите предупредиха, че ако няма промени, ще са принудени да изоставят кошерите.


Варненските пчелари са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация, тъй като смятат, че има неравнопоставеност във финансирането.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова