Лентата „В търсене на Списаревски” на Адела Пеева тръгва по кината от утре

Най-новият филм на кинодокументалиста Адела Пеева разказва за делото на пилота Димитър Списаревски. Той е загинал едва на 27 години през Втората световна война. За някои чужди историци летецът е първият камикадзе по време на войната. Лентата "В търсене на Списаревски " тръгва от утре по екраните.

 

От тук нататък неговата история започва да придобива най-различни окраски, ореоли, мит, истини,възвеличаване, обругаване, така както се пише история”, казва режисьорът Адела Пеева.  

 

След девети септември делото на Списаревски е забравено. За новата власт пилотът е само царски офицер от времето на Третия райх.

 

Пеева научава за безстрашния пилот, докато е в Съединените щати, от американски професор - историк. „Той ми каза: знаете ли, че първият камикадзе е българин във Втората световна война, и се казва Димитър Списаревски”, припомня си тя. Според режисьора на филма обаче, Списаревски не е камикадзе.

 

Тъй като не може да свали този бомбардировач, той решава да се блъсне в него, да направи таран, това не е камикадзе. Направил е съзнателна жертва”, пояснява документалистката.

 

Тя е убедена, че вече е дошъл момента да се разкаже историята на героично загиналия пилот. „Имаме неистова жажда и потребност от герои, а Списаревски всъщност е един от тези хора, които пасват на нуждите на хората”, завършва Пеева.