Това увери председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев

Министерството на финансите трябва да направи "акцизен" календар за тютюневите изделия, в който да се набележат стъпките в увеличаването на налога до 2018 година. Препоръката е на Института за пазарна икономика. През 2010 година страната ни вдигна налога шоково с 50 на сто. Това бръкна в джоба на пушачите, насърчи контрабандата и доведе до 100 милиона лева загуба за бюджета. 

 

 

По данни на Института всяка трета цигара на пазара тогава е била контрабандна. Според европейските директиви до 2018 година акцизът върху цигарите трябва да се вдигне с още 20 на сто. Икономистите препоръчват плавното увеличение да се заложи още през следващата година. Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев обаче това ще стане по-нататък. 

 

„В промените в Закона за акцизите не се предвижда увеличение на акцизите на цигарите за 2014 година. Оттам нататък - за 2015, 2016, 2017 - когато му дойде времето”, подчерта Цонев.

 

„От гледна точка на ефектите върху потребителите плавното вдигане на акциза е най-добрият вариант. Колкото по-рано започне това плавно поскъпване, толкова по-добре, тъй като стъпката ще е по-малка”, обясни Десислава Николова от Института за пазарна икономика.