Понеделник е неучебен за студентите

За пореден ден Софийският университет е окупиран от студенти. Академичният съвет ще заседава извънредно заради безсрочната окупация. Днешният ден е неучебен.

 

В своя декларация ръководството на СУ „Св. Климент Охридски” заяви, че разбира действията на протестиращите като реакция на липсата на морал в политиката, но определя окупацията като крайно средство, което възпрепятства функциите на университета. Междувременно над 100 преподаватели подкрепиха студентската акция, която настоява за разпускане на парламента и насрочване на избори.

 

Обстановката в района на Ректората тази сутрин е спокойна, спокойно е преминала и нощта, твърдят студенти. В сградата са останали да нощуват повече от 200 представители на „Ранобудните студенти”. Вътре те допускат единствено служители на университета и учащи. Достъпът до висшето учебно заведение остава ограничен, включително за медиите.

 

Идеята е да не се стига до напрежение между „окупаторите” и „контраокупаторите”. През единствения вход към вътрешния двор, през който може да се преминава, се допускат само преподаватели, „окупатори” и журналисти.

 

Засега в района на университета има съвсем малко от противниците на студентската блокада. По официална информация „контраокупаторите” ще се съберат пред ВУЗ-а в 11 часа.

 

Повече за "окупацията" на Софийския университет ще научите от видеото.