Най-много са хората с невалидни лични карти в Пловдив

Над 75 хиляди българи са без валидни документи за самоличност, отчитат от МВР. Не е ясно точно каква част от тях са напуснали страната, но експертите твърдят, че в голяма част от случаите документите не се подновяват поради финансови причини. Най-много са хората с невалидни лични карти в Пловдив - над 7 000. В Бургас те са около 4 300, в Кърджали - с 80 по-малко, а във Велико Търново - близо 4 000. 

 

Над 1500 души в област Монтана живеят с изтекли и неподменени лични карти. 19-годишният Денис въобще не си е изваждал документ за самоличност.

 

„Без лична карта не става, не мога да започна работа… Все едно не съществуваш без лична карта”, каза Денис Любомиров.

 

Всеки от нас е длъжен да подаде заявление за подмяна на личната си карта в 30-дневен срок от датата на изтичане на валидността й.

 

„Лица, които имат лични карти с изтекъл срок на валидност, не могат да получат услуги от държавни или частни институции като съдилища, банки, болници, поликлиники и други”, каза Галина Захариева, началник група „Български документи за самоличност” в Монтана. 

 

Хората, които нямат средства да си платят изваждането на нови документи за самоличност, могат да подадат молба за отпускане на средства в Дирекция „Социално подпомагане”.

 

„Това са лица, които са в затруднено финансово или здравословно състояние. В сумата за отпускането на еднократната помощ влизат разходите от и до населеното място и самата такса за личната карта, която се заплаща по банков път”, каза Нели Борисова, оглавяваща Дирекция „Социално подпомагане” в Монтана. 

 

Размерът на глобата, която се налага за неподменен документ за самоличност е от 20 до 150 лева. 

 

Репортер: Биляна Борисова