Сред тях са исканията за безплатно и достъпно здравеопазване за всички

„В България е типично, когато избухват политически искания с дясна риторика, да ставаме свидетели на едни социални искания с тотално лява ориентация. Някои от исканията на синдикатите са типични за комунизма”, каза в студиото на „Актуално” финансистът Емил Хърсев. 

 

По думите му някои от исканията граничат с „дивия комунизъм”. Сред тях са исканията за безплатно и достъпно здравеопазване за всички, без да се плаща, както и запазването на пенсионната възраст. По думите му въпросът е дали в момента страната, все още неуспяла да излезе от кризата и да започне някакъв икономически подем, може да си позволи тези искания.

 

„Определено не може. Бюджетът е свръхнатоварен със социални разходи. В момента той запълва дупки”, отговори си сам финансистът.

 

„Ако съпоставим последните седем бюджета, те доста се припокриват”, каза от своя страна икономистът Петър Ганев. По думите му това, което наблюдаваме днес, са две групи, които имат сходни искания – групата на социалистите в парламента и групата на синдикатите. Той очаква днес има прегръдка между тези две групи. 

 

Оносно 10-процентния данък, Ганев каза, че промяната не е вероятна. „Според мен вдигането на заплатите в администрацията е малко възможно”, добави той.

 

Попитани дали бюджетът ще издържи в този си вид Ганев каза, че държавата не е тръгнала към фалит. „Трудно ще е. Следващата година ще е доста трудна”, добави той. Според него в тази обстановка икономиката не може да расте.

 

„Странното е, че расте, макар че по-скоро пълзи”, отговори Хърсев.

 

 

Повече по темата гледайте във видеото.