Може и да се оказаха по-малко от обявеното, но таксиметровите шофьори постигнаха своето

Четири протеста блокираха днес столицата - протестираха студенти, синдикатите, таксиметровите шофьори. Имаше и акция в подкрепа на правителството.

 

Три протеста имаше около сградата на парламента. Първи тук дойдоха студентите, но след кратък престой пред сградата, изместени от шествието на КНСБ, те решиха да се опитат да стигнат до задната страна на Народното събрание. Силите на реда обаче бяха обезопасили достатъчно добре целия периметър. Стигна се и до леки сблъсъци – първо на ул. „Оборище”, а след това и на бул. „Дондуков”. В крайна сметка студентите се върнаха пред законодателния орган, където ги посрещна ново напрежение, но от друг характер, което ги обедини с полицаите – един от служителите на МВР в кордона около парламента припадна и беше откаран с линейка.

 

За различното на днешния ден на недоволство допринесе националният протест на КНСБ. Синдикалистите поискаха по-добри условия на труд, икономически и социални реформи. Така те се и разграничиха от политическите искания на „Ранобудните студенти” за оставка на правителството.

 

Такситата – технически годни, а не нови или стари Хиляди от цялата страна се стекоха в столицата за шествието на Конфедерацията на независимите синдикати. Сборният им пункт беше сградата на синдикатите. От там те потеглиха към Народното събрание. Според участниците в протеста проблемите ги създават управляващите – бивши и настоящи. Видяха ги в тоталното дефинансиране, липсата на баланс - енергиен, финансов…

 

Управляващите отговориха - част от исканията са на път да бъдат изпълнени. Наред с това зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова отбеляза, че синдикалистите са направили „достатъчно уговорки, че тяхното шествие не е политическо, че те ще издигнат исканията на работещите хора. Още по-добре е, че ние възприемаме една голяма част от тези искания”.

 

Става въпрос за обявеното вчера намерение да се връща данъкът на хората със заплати до 340 лева. Синдикатите имаха подобно искане. Те настояваха да не облагат доходи до 400 лева.

 

Как депутатите реагираха на протестите „Ние имаме още конкретни ключови искания, които засягат доходите на хората в бюджетните системи. Имаме конкретни искания, касаещи замразяването на пенсионната възраст, което касае всички българи”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ръководството на синдикалната организация внесе декларация с исканията си в Народното събрание.

 

Единствените печеливши днес се оказаха таксиметровите шофьори, защото техни искания ще бъдат удовлетворени. Първите пристигнали на протеста днес бяха от Пловдив и Велико Търново. Освен исканията да отпадне изискването за възраст на автомобилите и ежегодния психо-тест на шофьорите, протестиращите поискаха да се определи и долна граница на цените, не само горна. Ще се промени и изискването за ограничение според възрастта на автомобила, като вече ще се обръща внимание на техническото му състояние.

 

При парламента имаше и контрапротестМоже и да се оказаха много по-малко от предварително обявеното, но таксиметровите шофьори постигнаха своето - или поне получиха обещание за това.

 

По-рано около парламента се събраха и привърженици на правителството.

 

От видеото ще научите подробности за протестите, както и реакцията на депутатите към тях.

 

Репортери: Марина Стоименова, Христо Калоферов, Деница Суруджийска, Надя Ганчева, Николай Василковски и Мария Димитрова

 

Повече за обстановката пред Народното събрание можете да научите в реално време на Kamerite.bg