Властите са решени да преборят престъпността преди старта на Мондиал 2014

Спортният министър на Бразилия Алдо Ребело обеща, че всички стадиони ще бъдат готови навреме за предстоящото Световно първенство, добавяйки и че властите в страната са решени да преборят престъпността преди старта на Мондиал 2014 идното лято.

 

„Всичко трябва да бъде готово до януари. Защото трите стадиона, които трябваше да бъдат завършени през декември, ще отворят врати малко по-късно заради програмата на президента Дилма Русеф”, заяви Ребело.

 

Единствените съоръжения, които все още притесняват организаторите преди началото на световните финали след шест месеца, са „Арена да Байшада” в Коритиба и „Итакера Коринтианс Стейдиъм” в Сао Пауло, където двама работници намериха смъртта си миналата седмица след срутване на кран.

 

Генералният секретар на ФИФА Жером Валке каза във вторник, че стадионите в Куяба, Коритиба и Сао Пауло няма да бъдат завършени преди февруари, но заместник-министърът на спорта на Бразилия Луис Фернандес, също както и Ребело, отрече тези твърдения.

 

Фернандес изтъкна, че съоръженията в Натал, Манаус, Порто Алегре и Куяба ще са готови или почти готови до 31 декември, когато е и крайният срок, определен от ФИФА, но заради коледно-новогодишните празници, те ще бъдат открити през януари.

 

От ФИФА и правителството на Бразилия очакват техническия доклад за инцидента в Сао Пауло, но изглежда така, сякаш стадионът ще бъде в състояние да приеме двубоя на откриването на Мондиала на 12 юни.

 

Междувременно Ребело обърна внимание и да ширещата се в страната престъпност.

 

„Никой не се чувства добре след тези инциденти. На кражбите и насилието трябва да бъде сложен край. Борим се с престъпността, че само на национално, но и на местно ниво. Правим огромни инвестиции, за да предотвратим насилието и ще продължим по същия начин”, добави Ребело.

 

Престоящият жребий за Световното първенство пък бе помрачен от обвинения в расизъм, след като двама афро-бразилски актьори бяха пренепрегнати за сметка на техни колеги с бял цвят на кожата.

 

Шефът на комуникациите във ФИФА Валтер де Грегорио обаче нарече тези обвинения „абсурдни”.

 

„Това е наистина абсурдно – само защото церемонията ще бъде водена от бяла жена с руса коса. Последнете само предходните ни събития. Нека се върнем към церемонията по връчването на Златната топка.  Там разчитахме на Рууд Гулит, така че в случая става въпрос за безпочвени обвинения”, обяви Де Грегорио.