Няколко човека са в болница, полицията не допуска никого нея, казва Младена Качурец

На киевския площад „Независимост” се разпространява списък с безследно изчезнали протестиращи след размириците. Един от лидерите на протестиращите студенти в Украйна Младена Качурец сподели, че има около 20 студента, които са в неизвестност.

 

„Имаме информация, че няколко човека в болница. Полицията обаче не допуска никого до сградата. Нямаме представа колко души са вътре, това е голямата мистерия, защото нито официалните лица от парламента в Украйна, нито активистите могат да влязат вътре”, казва тя.

 

Повече от седмица след злополучните събития, съдбата на тези хора не е ясна. В Киев пристигнаха и трима представители на „Ранобудните студенти”, които излязоха с декларация в подкрепа на протестиращите в Украйна. Те са в столицата под крилото на Младена, която признава, че хората стоят денонощно на площада, за да протестират.

 

„Ние дойдохме тук за да намерим сходство между случващото се в Украйна и България. То е налице в намерението и желанието за промяна”, казва представителят на „Ранобудните студенти” Теодор. Той  призова за сходство и в действията сред хората.

 

Външният министър на България Кристиян Вигенин също беше в Киев за друго официално събитие – срещата на Организацията за сътрудничество в Европа. Той призна, че американският представител на форума е бил най-директен, като твърди, че гласът на украинските граждани трябва да бъде чут. Това съвпада и с европейското виждане за проблема в Украйна, каквато е и българската позиция.

 

„Доколкото разбирам от посланията на президента и премиера, те не са се отказали от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, но искат известно отлагане. Работи се интензивно, имаше посещение в Брюксел. Може да се окаже, че много скоро това споразумение ще бъде подписано”, каза Вигенин. Той обаче е категоричен, че няма аналогия между протестите в София и Киев.

 

Всичко за случващото се в Киев може да гледате във видеото.