Заявките по електронен път се удвояват няколко седмици преди празниците

Бум на онлайн покупките преди Коледа. Броени седмици преди празниците, заявките, направени по електронен път, се удвояват.

 

Изгодни оферти, богат избор на подаръци и пестене на време привличат все повече купувачи. От няколко години пазаруването за Мартин Славов е само няколко клика в интернет. И тази Коледа ще купи подаръци за най-близките хора от някои от сайтовете за онлайн продажби – през телефона, докато се разхожда в парка.

 

„На мен ми е по-добре от вкъщи, имам избор от хиляди магазини без да се налага да се бутам по моловете. Има много стоки, които не можем да поръчаме от България, а само с два клика можем да изберем стока от САЩ, Австралия или Китай например”, казва той.

 

Само за няколко дни продажбите в този онлайн магазин се увеличават с 30 %. Очакванията са още през следващата седмица покупките да се удвоят.

 

„Ако преди 10 години беше екзотика да пазаруваш онлайн, сега е нещо масово – пести време, всичко е събрано на едно място. Пазаруват се традиционни подаръци като козметика и техника”, казва управителят на магазин за онлайн продажби Теодор Павлович.

 

В офисите на куриерските фирми, както и в опаковъчния център на „Български пощи”, също работят на пълни обороти. Заради хилядите пратки, които пристигат тук всекидневно, дори са ангажирани допълнителни хора.

 

Центърът е буквално затрупан, тази вечер ще се опразни и утре отново ще се напълни с практики. Гарантирам, че ще се правим навреме”, категоричен е служителят на „Български пощи” Борислав Ванков.  

 

Наред с предимствата, покупката онлайн може да ни вкара и в много капани. Правило номер едно, когато пазаруваме в мрежата, е да знаем от кого купуваме.

 

„Това е нужно, за да изпълним правото си да върнем една стока в седем дневен срок, ако не я харесаме”, споделя Богомил Николов от „Активни потребители”. Друг риск е подаръкът ни да пристигне след празниците.

 

„Всеки десети подарък за Коледа е доставен след Коледа – за това съветваме да се поръчва по-рано, за да не останем неприятно изненадани”, допълва Николов. Не трябва да се притесняваме за закъснели подаръци единствено от българските сайтове за пазаруване.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.