Съветник на Ердоган заподозря подготовка за преврат в корупционния скандал

Кризата в Турция продължава да се задълбочава. Прокурорът, който обвини полицията, че е възпрепятствала разследването около корупционния скандал, е отстранен от делото. Официално мотивът е, че е допуснал процедурни нарушения. Според него обаче, досието по случая му е иззето, без никакво обяснение и така са му попречили да продължи разследването.

 

Това е поредният епизод от задълбочаващата се политическа криза, предизвикана от скандала, разтърсил държавата в последните дни. Очаква се тази вечер на площад "Таксим" да се проведе масова демонстрация срещу корупцията и с основно искане за оставка на премиера Реджеп Тайип Ердоган.
 

Турската армия, която се ползва със статут на най-върховен защитник на светската държава, обяви, че не иска да бъде замесвана в политиката. Официалната позиция на военните дойде в отговор на обвинение от страна на един от съветниците на Ердоган, че корупционният скандал може да е заговор за извършване на преврат.

 

Армията е извършила три военни преврата от 60-те години на миналия век, но правомощията й бяха силно ограничени през десетилетието, в което управлява Партията на справедливостта и развитието на Ердоган.

 

На този фон критици обвиняват министър-председателя в политически маневри за предотвратяване на нови арести, свързани с разследването, включително отстраняването от длъжност на полицейски и съдебни представители. До момента задържани за злоупотреби с държавни пари са 22 души, в това число синове на министри, активисти на управляващата партия и шеф на държавната „Халкбанк”.

 

Повече по темата ще научите от видеото.