Според 48,6% България се нуждае от предсрочни парламентарни избори

Пет партии - БСП, ГЕРБ, ДПС, „България без цензура” и Реформаторският блок влизат в Народното събрание ако изборите бяха днес, сочи изследване на Института за модерна политика.

 

БСП получава подкрепата на 21,2% от общия брой на респондентите, а ГЕРБ 21%. За ДПС биха гласували 4,8% от анкетираните, а за „България без цензура” заедно с ВМРО и Земеделския съюз - 5%. Реформаторският блок регистрира 4,8% от общия брой на респондентите. Паритет се регистрира между двете националистически партии – "Атака" и НФСБ, които получават подкрепата на по 1,9%. 

 

От останалите политически формации, които се явиха в последните парламентарни избори, изследването регистрира наличието на електорална подкрепа за непартийното Движение "Модерна България" – 1%, партията на Светльо Витков "Глас народен" – 1%, партия "Зелените" – 0,8%. 

 

Почти половината българи – 48,6%, смятат, че в момента България се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Малко повече от една четвърт – 26,9% не одобряват предсрочния вот, докато 24,5% от анкетираните не могат да преценят кое е вярното решение за страната в настоящата политическа ситуация. 

 

За незабавни предсрочни избори се произнасят 24,3% от анкетираните. Докато 23% смятат, че те трябва да се проведат едновременно с изборите за евродепутати през май догодина. Значително по-малък брой от анкетираните смятат, че предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2014 г. – 3,2%. Почти една трета не могат да преценят кога е подходящият момент за предсрочни избори – 32,4%. 

 

Готовност да отидат до урните заявяват 57,3% от анкетираните. 20,7% пък твърдо не биха гласували, а 22,1% заявяват, че не са решили дали да упражнят правото си на вот.