Двата тима завършиха успешно световните квалификации

България се класира на световното първенство по волейбол при мъжете и жените. Двата ни отбора завършиха успешно световните квалификации и така намериха място на Мондиала. 

След две убедителени победи с 3:0, мъжкият ни тим се нуждаеше само от един гейм срещу домакина Чехия. Волейболистите на Камило Плачи успяха да го завоюват още в началото на мача и след 25:22, ще участват на световното първенство в Полша през септември. В отсъствието на получилия почивка заради лека травма Тодор Алексиев и заменения след първата част Цветан Соколов, отборът отстъпи инициативата на чехите и отстъпи в следващите две части с 18: 25 и 22:25. Четвъртата бе за „лъвовете” – 25:18, но в тайбрека Чехия надделя с 15:12 и спечели мача с 3:2.

При жените, националният ни тим се класира за световното първенство в Италия. Момичетата на Марчело Абонданца, спечелиха и третата си среща в квалификациите в Самоков, този път срещу Беларус с 3:1.Така България ще участва на Мондиала за първи път от 2002-а година насам. 

След ключовия успех с 3:0 срещу Чехия вчера, днес тимът ни се нуждаеше от два гейма в двубоя срещу аутсайдера в групата. Първият бе спечелен по категоричен начин с 25:11, но отпускане позоволи на съперникът ни да изравни след 34:32. Отговорът на тимът ни бе повече от убедителен – 25:9 в третата част, а четвъртата отново бе за българките – 25 на 23. Най-резултатна за успеха бе Емилия Николова с 20 точки, а Елица Василева добави 17.