Стефан Петерханзел излезе начело при автомобилистите

Българският екипаж е имал сериозни технически проблеми във втората състезателна отсечка от рали "Дакар". По непотвърдена информация Орлин Алексиев и навигаторът му Пламен Николов са завършили етапа едва рано тази сутрин. В официалната интернет страница на "Дакар" обаче двамата не фигурират във временното генерално класиране.

 

Иначе на върха в подреждането има нов водач. Защитаващият титлата си шампион Стефан Петерхансел спечели втория етап на "Дакар 2014-а" и излезе начело във временното общо класиране при автомобилистите.

 

48-годишният французин, който преследва 12-ата победа в най-тежката рали надпревара, измина разстоянието от Сан Луис до Сан Рафаел за 3:52:05 часа. Той изпревари с 46 секунди испанеца Карлос Сайнц.

 

В момента Петерханел е начело в подреждането с преднина от 28 секунди пред Сайнц. Катарецът Насер Ал Атия е трети с изоставане от 4:10 минути зад лидера, след като загуби над седем минути във втория етап от състезанието. Шестицата на общото класиране се допълва от Нани Рома, Орландо Теранова и Жинил де Вилиерс. Последният обаче има изоставане от над 17 минути спрямо лидера. 

 

При мотоциклетистите Сам Съндърланд с "Хонда" бе най-бърз. За британеца победата бе първата етапна в кариерата му. Той изпревари чилиеца Франсиско Лопес с КТМ и Хоан Бареда, също с "Хонда". Бареда, който спечели първата отсечка, води в генералното класиране. Лопес е втори с пасив от 2:03 минути, докато Съндърланд е трети с изоставане от 2:33 минути. 

 

В клас АТВ вторият етап беше спечелен от аржентинеца Маркос Патронели. Пилотът на "Ямаха" поведе в генералното класиране с преднина от 3:50 минути пред сънародника си Лукас Бонето с "Хонда", който остана втори в етапа.