В замяна международната общност ще облекчи част от санкциите срещу Техеран

Споразумение за замразяване на ядрената програма на Иран ще влезе в сила на 20-и януари. В замяна международната общност ще облекчи част от санкциите срещу Техеран. Предвижда се през следващите шест месеца да бъдат разблокирани и средства от продажба на ирански петрол в размер на 4 милиарда и 200 милиона долара. 

 

Съгласно споразумението Иран се съгласява да прекрати обогатяването на уран и до шест месеца да неутрализира част от вече обогатения. В замяна международната общност ще вдигне частично санкциите срещу Техеран. Ще бъде отменена забраната за търговия с химикали, злато и други ценни метали. 

 

Дипломат, близък до преговорите, обясни, че основният спорен въпрос по време на преговорите бил колко често инспекторите ще извършват проверки. Постигнато е било споразумение експертите да имат всекидневен достъп до един от иранските ядрени заводи и месечен - до другия. 

 

Американският президент Барак Обама приветства новината, но заяви, че на Иран ще бъдат наложени нови санкции, ако наруши споразумението. Европейският съюз пък поиска Международната агенция по атомна енергия да следи за изпълнението на клаузите.