Всичко е възможно, въпросът е на каква цена, допълни Божидар Данев

Утре е последният ден, в който българите могат да подкрепят идеята за безусловен базов доход от 400 евро на територията на целия Европейски съюз. Инициативата трябва да събере над 1 милион подписа в поне седем страни членки, за да влезе за обсъждане в Европейския парламент. 

 

Гражданите могат да я подкрепят чрез сайта на КНСБ, в който има линк към подписката. От синдиката междувременно обявиха, че у нас вече са събрани над 25 000 подписа, което значително надхвърля квотата на страната ни от 13 500. Идеята на единния финансов минимум е да гарантира доход на всеки европейски гражданин, без значение дали той работи, или не. 

 

Инициативата обаче беше разкритикувана от вицепрезидента на другия синдикат – КТ "Подкрепа" – Димитър Манолов, както и от председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев. 

 

България събра нужните 13 500 подписа за безусловен базов доход от 400 евро„Българската икономика не е конкурентоспособна и ако минималната работна заплата стане 800 лева, ще имаме армия от безработни”. Това каза в „Здравей, България” Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. Той определи подобни идеи за политическа фикция.

 

„Всичко е възможно, въпросът е на каква цена. Тук нямаме условия, имаме нестабилна политическа обстановка”, коментира още експертът. 

 

По думите му, докато няма стабилност в икономическата среда, не може да говорим за трайни работни места.  

 

Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”, обясни, че в Европейския съюз се води дебат за минимален базов доход. „Идеята на въвеждането му е да бъде затворена огромната празнина между бедни и богати”. 

 

Според него минимална заплата от 400 евро е възможна, ако хлябът стане 2 лева. „Човечеството трябва да има отговор на въпроса „къде след растежа”, коментира Манолов.

 

Той обясни още, че Европа навлиза в нов икономически цикъл и „България ще има икономически растеж въпреки политиците”.