Роднините му потърсиха Нова телевизия, за да поискат разследване

28-годишен българин, който излежава присъда за изнасилване в кипърски затвор, е открит мъртъв, обесен в килията си с чаршаф във вторник през нощта. Роднините му потърсиха Нова телевизия, за да поискат разследване от нашите и кипърските власти на фона на съобщения за няколко подобни случая през последния месец на острова. По темата работиха Бойка Атанасова и Данаил Глишев.


Близките на починалия Иво са го чули няколко дни преди фаталния вторник. Смъртта му е шок, но в този момент с неговото предполагаемо самоубийство продължава черната серия от инциденти в затвора в Никозия в последните месеци. Този е петият за по-малко от 6 месеца в препълнения централен затвор в Кипър. Миналият петък петък опит за самоубийство направи 22-годишен румънски затворник след оплакване за групово изнасилване, съобщава кипърската преса.  


На запитване от Нова, от Външно министерство отговориха, че посолството на България в Никозия е реагирало без забавяне. Проведена е била среща с ръководството на затвора, в резултат на което е било дадено специално разрешение на останалите български затворници да се свържат със своите семейства и близки.


Целта е била да се успокои напрежението и близките им да бъдат информирани от първа ръка за състоянието на задържаните.


Повече по темата гледайте във видеото.