В традиционното отглеждане на цветя е сфера работят все повече източноевропейци

Работодатели в Западна Европа одобряват отпадането на ограниченията пред работниците от България и Румъния. Традиционното за Холандия отглеждане на цветя е сфера, в която работят все повече източноевропейци.


Компанията Тер Лаак има огромни оранжерии в южната част на Холандия. На площ от 120 декара се отглеждат предимно орхидеи. Работниците от Източна Европа участват в пакетирането на цветята, както и в други дейности в компанията.


„В Холандия има много безработни, но те не искат да участват в производството. Ако чужденците са способни и работата им харесва, са добре дошли. Независимо дали са поляци, румънци, българи или германци”, обяснява управителят на фирмата Едуард Тер Лаак.


В конкурентна оранжерия също ползват източноевропейци. Няколко десетки поляци имат 3-годишни договори с фирмата. С падането на ограниченията за България и Румъния ръководството обмисля наемането на още работници.


Започнахме да наемаме хора от Полша преди повече от 10 години. Ако компанията ни иска да се разрастне и да има повече продажби ще наемем хора и от Румъния и България”, твърди управителят Боб Ван Вианен.


Фирмата изнася цветя предимно за Северна Америка. Евентуалното разширение на бизнеса и наемането на още работници е резултат от интерес от Далечния Изток.