Управляващите въвеждат тоталитарна държава, твърди украинка

Нощта в Киев е преминала относително спокойно. До момента обаче има немалко пострадали и от двете страни в сблъсъцитеоколо 200 души. Това каза в „Здравей, България” Олена Коцева, председател на сдруженията на украинските организации в България.

 

По думите й в неделя, освен сълзотворен газ, правоохранителните органи са използвали и гранати, които могат да откъснат крайник, както и водометни машини при минусови температури – нещо, което се определя като изтезание според критериите на ООН.

 

Започналият през уикенда мирен протест е само върхът на айсберга, отбеляза Коцева. В четвъртък бомбата е била хвърлена в четвъртък в украинския парламент, когато правителството на управляващата Партия на регионите и украинските комунисти са прокарали законите, които въвеждат на практика тоталитарната държава. Промените са получили одобрението на президента Виктор Янукович на следващия ден.

 

Един от новите текстове например предвижда затвор за разпространяване на невярна информация за протестите от журналисти и големи глоби за медиите, които нямат държавна регистрация. Освен това присъдите ще могат да бъдат произнасяни задочно.  

 

„Мисля, че народът ще се вдигне. Благодарение на този закон всеки украинец е заплашен. Правителството е уплашено и затова го е приело, но украинците вече няма какво да губят”, коментира още Олена Коцева.

 

Повече за събитията в Украйна ще научите от видеото.