В Давос ще обсъждат дисбаланса в доходите и благосъстоянието

85 най-заможни хора на света са събрали толкова богатство, че разполагат с повече, отколкото половината от населението на планетата. Предупреждението за този дисбаланс беше отправено към световни политически и финансови лидери в навечерието на поредното издание на икономическия форум в Давос, информира британският „Индипендънт”.

 

Нов анализ на неправителствената организация „Оксфам” установи, че мултимилиардерите, които могат да се поберат в двуетажен лондонски автобус, са натрупали повече от най-бедните 3,5 млрд. жители на планетата. От организацията отбелязват „пагубния ефект” от непрекъснато увеличаващата се пропаст между малката група на свръхбогатите и стотици милиони техни съграждани, който може да предизвика социално напрежение.

 

В сряда в швейцарския курорт Давос започва Световният икономически форум, който ще събере много от най-влиятелните фигури в международната търговия, бизнес, финанси и политика. Разликата в доходите и благосъстоянието ще бъде един от основните въпроси в програмата на срещата. Лидерите ще обсъждат също повишаването на международните стандарти в здравеопазването и справянето с ефектите на глобалното затопляне.  

 

Според данните на „Оксфам” 85-те най-богати хора имат общо 1,7 трилиона долара. Начело на групата е мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим Хелу, чието семейство разполага със 73 млрд. долара.