Съвместна група ще преодолява разногласията по газовия проект

На 23 януари Руската Федерация и Евросъюзът започват преговори по двустранните споразумения между Москва и шест страни-членки на ЕС за „Южен поток”, обяви на пресконференция в Брюксел руският постоянният представител в ЕС Владимир Чижов.

 

Руска делегация, водена от заместник-министъра на енергетиката Анатолий Яновски, ще пристигне днес в Брюксел, стана ясно от думите на Чижов, цитирани от ИТАР-ТАСС. Преговорите ще се водят с ръководителя на Генерална дирекция „Енергетика” на ЕК Доминик Ристори. Двамата ще оглавят съвместна група, която трябва да преодолее разногласията по газопроводния проект.

 

Европейската комисия иска да се увери, че споразуменията за „Южен поток”, включително това за българския участък, не нарушават договорите между страните членки на Евросъюза, коментираха преди дни за Нова ТВ от офиса на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Изпълнителният орган на ЕС настоява те да отговарят на изискванията на Третия енергиен пакет, включително по отношение на достъпа на други доставчици до тръбопровода и контрола на участъците.

 

Междувременно в руската преса се появиха съобщения, че Брюксел и Москва ще търсят решение без да преразглеждат междуправителствените споразумения с транзитните държави. Днес обаче Владимир Чижов отказа да прогнозира какви ще са резултатите от предстоящите преговори и дали договорите ще бъдат преразгледани. Той отново посочи, че те са сключени преди влизането в сила на Третия енергиен проект на ЕС.