Менко Менков разполагал с документ, доказващ твърдението

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил подслушван до преди дни, а и все още може да е обект на специални разузнавателни средства. Това обяви неговият адвокат Менко Менков пред журналисти в парламента.

 

Менков обясни, че разполага с документ по едно от делата срещу Цветанов, който доказвал това. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов подслушването на заместника му е било с политически цели.

 

Менко Менков попаднал на документа, докато се запознавал с материалите по третото обвинение срещу Цветанов - за присвояване на средства от бюджета на МВР в полза на разследвания бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново - Орлин Тодоров. Въпреки че действията на бившия вътрешен министър по делото са от февруари 2012 година, той е бил подслушван и след това, твърди адвокатът му.

 

С писмо до прокуратурата на 22 януари е поискано предсрочно да се прекрати подслушването за няколко лица, тъй като не могат да се съберат данни по разследването или събраните нямат отношение по предмета на доказване. Менков обяви, че ще сезира прокуратурата заради документа, тъй като по закон информацията, събрана от СРС-та, които са „ненужни”, се унищожава до 10 дни след искането на обвинението – в случая до 1 февруари.
 

Зад подслушването на Цветанов, лидерът на ГЕРБ видя политическа поръчка от Сергей Станишев и Лютви Местан.

 

Повече по темата ще научите от видеото.