Този път напрежението възникна между партньорите от ДПС и БСП

Пореден скандал по приемането на Изборния кодекс по чието разискване депутатите продължават и в момента. Този път напрежението възникна между партньорите от ДПС и БСП. Повод за него станаха приетите в късните снощни часове текстове.

 

Става въпрос за възможността избирателите да пренареждат кандидатите в листите на различните видове избори, или така нареченият преференциален вот. Депутатите действително заложиха този преференциален вот в Изборния кодекс, но така, че реално водачът, посочен от партийната централа на всяка една листа да остане бетониран, а листата да се преподрежда от втория надолу.

 

Предложението за това е на ДПС, но днес от Движението излязоха и обвиниха БСП и опозицията от ГЕРБ, че ги използват за параван и си измиват ръцете с тях, но всъщност имат значително по-голям партиен интерес от това бетониране на водаческото място. Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя всички да влязат в залата и отново да прегласуват текста, той да бъде отхвърлен и БСП и ГЕРБ да поемат отговорността за това.

 

БСП заявиха, че преференцията е факт, хората ще могат да пренареждат листите, всичко вече е гласувано и няма какво да бъде прегласувано. От ГЕРБ от своя страна отхвърлиха обвиненията на Местан.

 

Работата по Кодекса продължава, а депутатите ще работят до късно днес. Ако не успеят да го довършат, е предвидено извънредно заседание за утре.