Парламентът в Киев заседава извънредно

Върховната Рада ще проведе извънредно заседание, съобщават украинските медии на фона на слуховете, че президентът Виктор Янукович е подал оставка. Появиха се и съобщения, че самолетът на държавния глава е кацнал в град Харков. Машината се е приземила на летището в Харковския авиозавод, твърди местно електронно издание, което се позовава на високопоставен източник от органите на реда.

 

По-рано съветник на президента обяви, че Янукович действително се намира в Харков, за да участва в среща на депутатите от югоизточните области на страната, Крим и Севастопол. „Президентът е на работно посещение в Харков, за да се срещне с избиратели. Ще направи и обръщение по телевизията”, каза Анна Герман. По думите й с него е и ръководителят на президентската администрация Андрей Клюев.

 

Междувременно няколко хиляди привърженици на евроинтеграцията се събраха на демонстрация около Двореца на спорта в Харков, където се провежда събранието на депутатите. На митинга бяха издигнати плакати с призиви за единение между източните и западните региони на Украйна и знамена на опозиционните партии „Баткившина” и „Удар”.

 

По-рано днес украинският парламент гласува решение, което ще даде възможност за освобождаването на украинския опозиционен лидер Юлия Тимошенко. Появиха се и слухове, че тя дори вече е на свобода, които обаче по-късно бяха опровергани от представител на опозицията.

 

Лидерът на партия „Удар” Виталий Кличко заяви във Върховната Рада, че предсрочните президентски избори трябва да се проведат не по-късно от 25 май 2014 г. „Предлагаме да се приеме постановление, с което Виктор Янукович да подаде оставка и това да стане законно основание за провеждане на предсрочни президентски избори, които да насрочим днес. Те трябва да се състоят, съгласно конституцията, не по-късно от 25 май тази година”, каза Кличко.

 

В Киев представителите на управляващата досега Партия на регионите обвиниха опозицията, че завзема властта в страната. Вече са сменени вътрешният министър, главният прокурор и председателят на Върховната Рада.