Една от най-старите църкви в България „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" се намира в с. Добърско

Една от най-старите църкви в България „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” се намира в село Добърско. Освен с възрастта си тя впечатлява с единствени по рода си стенописи, в които Исус Христос е изобразен в космическа ракета.

 

Смята се, че църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е на повече от 1000 година. 

 

Легендата разказва, че част от ослепените Самуилови войници, облекчили болките си, като напръскали лицата си с вода от аязмо, намиращо се в двора на църквата.

 

Храмът впечатлява с изключително ценните си стенописи и икони. Само тук образът на Исус Христос може да се види в божествена светлина, наподобяваща космическа ракета. Именно това привлича туристите.

 

„Интересни са  и полугръговете - черно, сиво, бяло, пак черно. Като че ли са Земята и атмосферните слоеве нагоре. И наистина е факт, че на други места в България подобни изображения има, но точно такова Преображение Христово на друго място наистина няма”, заяви Мария Топалова, уредник на църквата. 

 

Космическите мотиви, обаче не спират дотук. Елементи от стенописите на Рождество и Възкресение Христово също напомнят на космически капсули.

 

„Най-вероятно не сме сами в това космическо пространство, но бих казала, че и в науката, и в религията, и във вярата, и в духовността, каквото се случва в посока Космос към Земя. Най-напред Бог е сътворил Адам и Ева в рая небесен, след това ги изпраща на земята”, коментира Топалова. 

 

Църквата е уникална и с друга своя особеност - наличието на най-много женски образи в сравнение с другите български църкви - над 30. Освен това тук зографът е избрал нетрадиционен похват да изрисува светците Георги и Димитър. 

 

„Те са войни, обикновено се изографисват на коне, както е в притвора. Но тук на северната стена ги има изографисани в цял ръст, като само тук и в Българския зографски манастир ги има изографисани по този начин”, обясни Никола Найденов, кмет Добърско. 

 

Храмът е обявена е за паметник на културата. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!