Все още няма обяснение как отровата за мишки е попаднала в прясното мляко на децата

Спешна проверка на Агенцията по безопасност на храните в детската градина в Асеновград, в която 127 деца пиха мляко с отрова за мишки. Инспекторите са открили драстични нарушения по отношение на хигиената

 

Директорката на детското заведение заяви, че е готова да подаде оставка, ако се окаже, че тя има вина за случилото се. Дисциплинарни наказания се очакват и за персонала на градината.

 

Нито едно от децата, пили от синьото мляко с отрова за мишки, не е потърсило през нощта лекарска помощ. Резултатите от кръвните проби са отрицателни. След преживения кошмар вчера тази сутрин в детската градина дойдоха с 50 деца по-малко. Родителите не скриха, че са притеснени.

 

В детската градина има мишки и затова в складовите помещения са сложени кубчета отрова срещу гризачи, а в кухненския блок е заложен капан, обясни директорката. Тя разказа, че първа една от възпитателките е забелязала, че в казана с млякото плуват сини фини частици и веднага сигнализирала.

 

Най-вероятно занижен контрол и пропуски в приготвянето на храната са причина на децата да се сервира отровно мляко, смятат здравните власти. Кметът на Асеновград, на чието подчинение е детската градина, твърдо заяви, че ще има наказани. Синята отрова се изследва в специална лаборатория на полицията.

 

В групата, в която вчера сутринта бе открито млякото с отрова за мишки, тази сутрин вместо попара на децата бе сервирана филийка, кашкавал и домат, както и натурален сок.

 

Репортер: Благой Бекриев